in ,

Sezar’ın Tokat’ta Söylediği Meşhur “Veni, Vidi, Vici” Sözünün Hikayesi

2067 yıl önce Antakya üzerinden Tokat’ın Zile ilçesine gelen Jül Sezar, Pontus kuvvetlerini ağır bir yenilgiye uğratmış ve tarihe geçen sözleriyle zaferini tescillemişti: “Veni, vidi, vici.” Geldim, gördüm, yendim…

Sezar, önce Galya’yı sonra Britanya’yı fetheder, ardından iç savaşta büyük rakibi Pompeius’u dize getirmiş, sonra Mısır’a hakim olmuştu.

Mısır’ın fethinden sonra Sezar’a Anadolu’ya yolladığı kumandanı Kalvinus’un, II. Farnekes tarafından mağlup edildiği haberini alır.

Haziran MÖ 47’de Sezar Mısır’dan hareket edip Pompeius’un hakimiyeti kurmuş olduğu Suriye ve Kilikya ile olan ittifakı güçlendirerek Pontus’a doğru iler. 

Sezar, Pontus asıllı Basforos kralı II. Pharneke ile Zile Altıağaç mevkiinde çok kanlı bir savaş yapar. Savaşta her iki taraf da büyük kayıplar verir. Ancak savaşı Roma İmparatoru Julius Sezar kazanır. 

Bir muktup yazan Sezar, Zela Savaşı’ndaki zaferi anlatan “Veni, vidi, vici” sözleri (Geldim, gördüm, yendim) sözleri yazarak Roma’da bulunan yardımcısı Gaius Matius’a gönderir ve zaferini bildirir.

Sezar’ın  “Veni Vidi Vici” sözünün zafer sonrası, Zile Kalesinde söylendiği de rivayet ediliyor.

Sezar, savaştan sonra kısa süre Roma’da kalıp 1 yıllık diktatörlüğe getirildi ve Afrika seferinde Katō başta olmak üzere Cumhuriyetçi’yi yendikten sonra 10 yıllık diktatör oldu.

Sezar, Pompei’de kaleye taş bir kitabe yaptırarak, dünyaca ünlü bu sözünü oraya da yazdırır. Ayrıca Zile’nin Yıldıztepe kasabasından çıkarılan pek çok antik eserin üzerinde “Veni-vidi-vici” yazısının görüldüğü söyleniyor.

Kaynak: 1 2 3


İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

Ünlülerin Ölmeden Önce Söyledikleri Son Sözleri

Pablo Picasso’dan Efsaneleşmiş Hazır Cevaplar

Mevlana’nın 100 Kıymetli Sözü

[zombify_post]

Bir cevap yazın

Written by Tarık Cebeli

Artan Nüfusun, Toplumu Nasıl Çığırından Çıkardığını Kanıtlayan İlginç Deney

Koronavirüs “COVID-19” Hakkında Sıkça Sorulan 20 Soru ve 20 Cevap