in ,

Atatürk ve 10 Yaşındaki Amerikalı Bir Çocuk Arasındaki Mektuplaşmanın Harika Hikayesi

“…Çocukluk ne güzel, çocuklar ne sevimli, ne tatlı yaratıklar değil mi? En çok hoşuma giden halleri nedir bilir misiniz? Riyakârlık bilmemeleri, bütün istek ve duygularını, içlerinden geldiği gibi, açıklamaları…”

Çocuklara dair bu güzel sözler Mustafa Kemal Atatürk’e ait. Çocuklar Onun için her zaman çok önemliydi. Yeni bir ülke hayali kurarken de önceliği hep çocuklardı. Onlar bizim geleceğimizdi, bu yüzden 23 Nisan’ı tüm dünyadaki çocuklara armağan etti.


Atatürk’ün çocuklara olan sevgisinin kanıtlarından biri de Cumhuriyetin ilanından yalnızca bir gün önce yazılmış, 10 yaşındaki Amerikalı bir çocuk olan Curtis LaFrance’dan, kendisine gelen duygu dolu mektup ve Atatürk’ün harika cevabıydı.

Cumhuriyetin yeni ilan edildiği 1923 yılında Atatürk ve arkadaşları büyük bir yoğunluğun içindeydi. Oldukça kritik iç ve dış meselelerle boğuşulan bu zor dönemde Atatürk, bütün gününü çalışmaya ayırıyordu.

Bir gün yaveri, elinde bir zarfla Atatürk’ün odasına girer:
“Paşam, bir mektubunuz var. Amerika’dan!”

Mektup 10 yaşındaki Curtis La France adındaki Amerikalı bir çocuktan gelmişti. Küçük çocuk Saturday Evening Post gazetesindeki Türk lideri Mustafa Kemal hakkındaki yazıdan çok etkilenmişti. Çok heyecanlandı ve o çocuksu heyecanıyla Atatürk’e bir mektup yazmıştı.

Elmira, New York, 28 Ekim 1923

“Sayın efendim, ben on yaşında Amerikalı bir çocuğum. Türkiye’ye ve yeni hükümetine büyük bir ilgi duyuyorum. Siz ve Bayan Kemal hakkında bir röportaj okudum. Türkiye hakkında bir defterim var ve şimdiden siz ve Bayan Kemal hakkında birçok yazı ve resim topladım. Lütfen Amerikalı bir çocuğa, bir küçük not ve bir imzalı fotoğrafınızı gönderin. Bir gün, Türkiye’yi görebileceğimi umut ediyorum. Saygılarımla, Curtis LaFrance”


Mektup, Cumhuriyetin ilanından 2 hafta sonra Atatürk’e ulaşmış ve bu mektup onu çok etkilemişti. “Türkiye Cumhuriyeti Başkanlığı, Özel” başlıklı bir kağıt aldı ve başka bir cumhurbaşkanına yazar gibi ciddi bir üslupla mektubu yanıtladı.

11 Kasım 1923’te küçük çocuğa bir cevap yazdı. Aslıyla birlikte İngilizce’ye çevrilip gönderilen Atatürk’ün mektubunda şunlar yazıyordu.

“Bay Curtis LaFrance, mektubunuzu aldım. Türk yurdu hakkındaki ilgi ve iyi dileklerinize teşekkür ederim. İsteğiniz üzere bir fotoğrafımı gönderiyorum. Amerika’nın zeki ve çalışkan çocuklarına biricik öğüdüm; Türkler hakkında her işittiklerine gerçekmiş gibi bakmayıp, kanılarını bilimsel ve esaslı incelemelere dayandırmaya önem vermelidir. Başarılar ve mutluluklar dilerim, Türkiye Reisicumhuru Gazi Mustafa Kemal.”

Bu mektup ise yıllar sonra oldukça tesadüfi bir şekilde ortaya çıktı. La France, Newport Protestan Kilisesinde, eşya satılan bir dükkanda bir Türk kadını ile tanıştı. Sohbet sırasında mektuptan bahsetti. Kadın ise Türk Konsolosluğundaki bir arkadaşına bu mektuptan bahsedince olay bir gazeteciye kadar gitti.

Dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay, La France’ı 75. Yıl kutlamaları için Türkiye’ye davet etti ve Cumhuriyetin 75. Yıl kutlamalarında kızıyla birlikte Türkiye’ye gelen La France, Atatürk’ten gelen mektubu Anıtkabir’deki müzeye teslim etti.

Müzede bir seremoni gerçekleştirildi. Türk resmi görevlileri La France’a içinde Kemal’in bronz maskının da olduğu, Osmanlı vazosu ve bir Türk duvar halısından oluşan çeşitli hediyeler verdiler.

85 yaşında bir çocukluk hayalini gerçekleştiren La France “1938’de Atatürk’ün ölüm haberi geldiğinde 25 yaşında bir delikanlıydım. Niye ağladığımı kimse anlamadı” demişti.

Curtis La France, 11 Kasım 2012 yılında 99 yaşında hayatını kaybetti.

Kaynak: 1 2

[zombify_post]

Bir cevap yazın

Written by East

Osmanlı Döneminde Uygulanmış Birbirinden İlginç 15 Yasak

23 Nisan’ın 100. Yılı Şerefine Gökyüzüne Çizilen Dünyanın En Büyük Bayrağı